X

Questions & Answers for The Clarence 100 - 2020

1. Is wash riding permitted during the event?

Answer: In the spirit of fairness and governed by yourself and peers, a paddler should  avoid wash riding a vessel widely acknowledged to be faster through its design or configuration for any extended period of time or  in a manner or with regularity that obviously creates an unfair advantage over the rest of competition in that craft class. This expectation is guided by common sense principles, and takes into account situations that are unavoidable and unintentional.   All 14ft SUP paddlers are permitted to draft off each other throughout the event. Paddlers in Social division should wash ride wherever possible provided no interference is caused to competitive paddlers.

2.  Can I enter one stage only?

Answer:  Yes, you can enter for any single or two stages. In this situation you will be classified as a social division paddler.

3.  Is it mandatory to attend event lunches and dinners throughout?

Answer:   Not mandatory. We simply book venues and provide numbers beforehand so it is easy for establishments to cater for our participants. About 80 % of participants join in the group arrangements and we find this social activity adds to the event atmosphere. Generally, the food is plentiful very good and reasonably priced.

4. Are there age categories for relay teams?

Answer:  With a focus on competition, management will attempt to group entries based on combined ages of the 2 paddlers into groups to make a competitive category. For example, Under 36 years, 37-90 years, over 90years etc TBA once entries complete.

5. How accessible is the course for vehicles at tag out stages for relay teams

Answer:  The river has numerous access points for vehicles and support crews. Tag out points are at approximately halfway of each leg. There is vehicular access to these points. Consult Mapping and talk with event management for knowledge of these points.

6. Is there transport provided from finish point return to start point for those participants who are without a driver of their vehicle?

Answer: Provided there are enough paddlers with this need a bus will be available to return paddlers to vehicle at start point of each stage at the completion of each stage. Otherwise paddlers will be encouraged to car pool and event management can assist facilitating this need

7. Is it possible to leave craft at finish point stage 2 (Lower Clarence Rowing Club) overnight ready for final day.

Answer: Yes, the rowing Club has provided permission to do so. The facility is gated and secure. Be advised, craft will be out in the open and not inside the shed. No liability for craft will be accepted by either event management or Lower Clarence Rowing club for either theft or damage.

8. Can I change craft throughout the event. E.g. K1 on stage 1 and stage 2 change to O/Ski stage 3

Answer: Yes, however you will no longer be classified for competitive status. You will then be considered social.

9. Are there cut off times for each stage?

Answer: Yes, Stage 1 paddlers must pass check point (30km) within 4 hours. Stage 2 paddlers must pass check point (20km) within 3 hours. There is no cut off stage 3. Paddlers who are asked to retire due to cut off times are permitted to start next stage. In this instance paddlers are to liaise with management to start early the following day to assist in completing course.

10. I am in the competitive division; can I start earlier with the social paddlers on any stage?

Answer: Yes, however you will no longer be eligible for competitive status and will then be considered a social paddler. Please Consult with event management prior to confirm this action.

11. Is parking at start and finish of each stage available?

Answer: Yes, there is parking at each location close to entry and exit points throughout. Some areas do have time restrictions so you must be aware of these restrictions and park with due diligence.

12. If for some reason event is cancelled will I be refunded entry fees?

Answer:  Yes, refunds will occur. Only when event is cancelled prior to start date. See information provided in Pricing detail.

13. Will recovery sustenance be provided at the end of each stage?

Answer: Basic sustenance will be provided including Gatorade, water, fresh fruit. We suggest that you be prepared for your individual requirements. A substantial lunch meal will be provided at the presentation the final day and will include salads with ham or chicken, desert and cheese platters.

14. Do I have to wear a PFD?

Answer: Yes, this is mandatory. Paddle boards are permitted to use waist line PFD. Failure to wear a PFD will mean exclusion from the event.

15. Do I need to wear aquatic foot protection?

Answer: We advise you to wear foot protection throughout all water activity. At times you may be exposed to slippery rocks, sharp concealed objects and mud at entry and exit points of river.

16. I am in the social paddlers; can I start with the competitive paddlers

Answer: Yes, if you feel confident to start with the faster group at the later start time you can. Please notify management of your intentions prior to start

17. What size rudder is best for my kayak/ski for this event?

Answer: Our experienced paddlers suggest the smaller rudder is best due to some shallow sections on day 1.

18. I have a physical disability, does the event cater for those with disability?

Answer: Yes, the event management will do everything possible to assist with your needs where possible. Please discuss your needs with management prior to event proceedings.

19. Am I covered by Insurance during the event?

Answer: Yes, if you are affiliated with canoeing Australia through club membership or other affiliation. If not, you must purchase an event licence during registration that provides you cover during the event.

20. Can I camp overnight at the event start point Copmanhurst?

Answer: Yes, the start point is a council managed free camp ground. It’s a great option for those with a van or tent